Apleaca urechea la adevarul ascuns in adancul tau!
Adevarata experienta a libertatii este sa ai lucrul cel mai important din lume fara a-l poseda.
Tu esti Iubirea, Pacea si Bucuria!

marți, 7 iunie 2011

Nonconformista cu acte in regula


Tirania lui "asa trebuie"

Iti propun un test. Ia o foaie de hartie si un creion. Imparte hartia in doua coloane. In stanga scrie tot ce te multumeste, si in dreapta, tot ce te nemultumeste la ora actuala, in privinta propriei persoane si a propriei vieti.
Pe coloana din dreapta precizeaza cine consideri ca este vinovat pentru fiecare problema sau ce a generat-o. Cand ai incheiat, citeste mai departe.

Psihologii au ajuns la o concluzie ingrijoratoare: 75% dintre noi avem o orientare personala externa, nu interna.
Daca atribuim responsabilitatea pentru starea noastra emotionala din momentul prezent unei fiinte sau unui aspect exterior, centrul nostru de control este extern.

Daca atribuim insa propriei persoane responsabilitatea pentru ceea ce simtim, atunci centrul de control este intern.
Analizeaza-ti acum raspunsurile si vezi in ce categorie te incadrezi. De ce e important?

Pentru ca atunci cand dai vina pe ceilalti pentru starile tale inseamna ca ai renuntat la libertatea de a alege si te-ai lasat dominata de ceva sau cineva dinafara ta.

Este posibil sa fii intreprins anumite actiuni nu pentru ca asa ai simtit cu adevarat, ci pentru ca ai respectat o serie de reguli de "asa trebuie", de prejudecati, de etichete ale societatii si te-ai indepartat astfel de tine insati.

Sparge barierele conventiilor

Daca ai convingerea ca existenta iti este hotarata dinainte, ca rolul tau este sa urmezi un drum gata trasat, daca esti convinsa ca exista noroc si ghinion - atunci mai mult ca sigur faci parte din categoria "externilor".

Invata sa muti centrul vietii tale din afara spre interior. Astfel devii responsabila pentru tot ceea ce ti se petrece din punct de vedere emotional. Nu mai esti un robot care navigheaza printr-un labirint, impovarata de altii cu reguli si reglementari fara sens.

Nu e vorba aici de revolta impotriva regulilor sociale, ci de un comportament de zi cu zi in care sa fii tu insati, nu condusa si modelata de altii. Daca te supui tot timpul tuturor conventiilor vei avea o viata de servitute emotionala.

Important este sa decizi singura ce reguli sunt divin necesare. Rebeliunea de dragul rebeliunii nu-ti este de nici un folos. Fii tu insati si traieste-ti viata dupa cele mai inalte standarde spirituale.

Esti orientata spre exterior daca:

- Ai obiceiul de a da vina pe altii pentru actiunile, intentiile, emotiile, sentimentele tale: - "El este vinovat ca am intarziat"; "Nu te uita la mine. El este singurul responsabil pentru aceasta situatie"
- Faci dragoste de fiecare data in aceeasi pozitie sau doar cand sunt indeplinite toate conditiile (sunteti odihniti, lumina e stinsa, etc.)
- In fiecare joi dupa amiaza te intalnesti cu prietenele tale la un ceai pentru ca nu vrei sa incalci traditia, chiar daca uneori ai vrea sa fii singura.
- Cumperi cadouri pentru ca asa se cuvine.
- Aplauzi cu restul publicului la un spectacol care nu ti-a placut.
- Dai bacsis pentru servicii nesatisfacatoare.
- Respecti traditiile nescrise legate de rolul femeii si al barbatului. De exemplu: femeia face de mancare iar barbatul duce gunoiul.

Femeile orientate spre exterior au tendinta de a-i critica si condamna pe ceilalti sau dimpotriva, de a-i adula. Sa invinovatesti un om este pierdere de vreme. Indiferent cat de mult a gresit cineva si cate acuzatii ii aduci, asta nu va modifica in bine emotiile si sentimentele pe care le simti. Nu faci decat sa-ti distragi atentia de la propria persoana, cautand motive exterioare pentru nefericirea sau frustrarile pe care le traiesti. Efectul pe care il obtii nu se rasfrange in mod pozitiv asupra ta. Poate vei reusi sa il faci pe celalalt sa se simta vinovat, dar nu vei fi mai fericita.

Admiratia pentru altii si pentru realizarile lor nu este in sine autodistructiva; dar devine asa atunci cand incepi sa iti modelezi comportamentul in functie de standardele lor. Intr-o asemenea situatie, implinirea personala depinde de ceva dinafara.

Exercitii utile

- Fa-ti un jurnal unde notezi momentele in care-ti atribui responsabilitatea pentru ceea ce simti. Fa-ti curaj si deplaseaza-te spre interior. Consemneaza reusitele.
- Urmareste in conversatii sa nu mai invinovatesti pe nimeni si sa nu mai vorbesti despre nici o persoana, eveniment sau idee pe un ton de repros sau acuzator.
- Noteaza care sunt regulile pe care le impui altora si intreaba-te daca acestia au cu adevarat nevoie de ele. S-ar putea sa constati ca principiile lor sunt mai flexibile si mai eficiente.
- Nu mai astepta ca altii sa se transforme. De ce ar trebui ei sa fie altfel? Pentru ca asa iti place tie? Daca chiar vrei sa transformi pe cineva, incepe sa te transformi pe tine.
- Traieste in prezent si aplica regulile si principiile prezentului.
- Elimina rolurile pe care deja le joci in viata ta dar nu iti aduc fericire. Fii ceea ce simti, nu ceea ce crezi ca se cade sa fii.
- Da-ti seama ca nefericirea pentru care optezi nu este rezultatul actiunilor altcuiva, ci al faptelor tale si al modului tau de a gandi. Orice nefericire cu cauze externe iti consolideaza sclavia. De ce? Pentru ca pornesti de la premiza ca tu nu detii controlul asupra ta.
- Aminteste-ti ca te supara sau te irita nu ceea ce fac altii ci reactia ta la ceea ce fac altii.


sursa: venus.org.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu